Transformatie voormalig slagerij Dungelmann in 4 luxe appartementen

26 april 2023

 

Al meer dan een eeuw was de beroemde en gerenommeerde slagerij Dungelmann gevestigd aan de Hoogstraat 34 in de binnenstad van Den Haag. Met het vertrek van de slagerij bleef een lege winkel met daarbij twee lege verdiepingen en een pakhuis achter. Urban Interest zag hierbij niet alleen kansen voor herontwikkeling, maar ook kansen om antwoord te geven aan de huidige woningnood. Berry Geijtenbeek, technisch beheerder bij Urban Interest neemt ons mee in de verschillende uitdagingen ten tijde van de restauratie van het 18e -eeuwse, monumentale pand.

Pearle Studio heeft inmiddels haar intrek genomen in het winkelgedeelte, waardoor het project nu nog bestaat uit de verbouwing van vier hoogwaardige luxe appartementen. Hierbij staat duurzaamheid in hoog vaandel, waarbij alle buitenwanden, daken en vloeren worden voorzien van hoogwaardige isolatie.

Een van de grootste uitdagingen van het project zit in het behouden van alle monumentale waarden conform de voorschriften van de Monumentenzorg Den Haag. Om de historische achtergevel van het pand te herstellen wordt voor stabiliteit gezorgd via een stalen constructie in de vorm van een trap, waarbij tegelijkertijd toegang wordt verleend aan het bovenste appartement. Daarnaast stuitte historische analyse op een trap uit de 18de-eeuw die niet geschikt is voor gebruik. Ook deze trap moet behouden worden, waardoor ervoor gekozen is om het in te bouwen in een kast. Dit soort klussen zijn grote uitdagingen op een bouwplaats die totaal geen ruimte biedt voor bouwplaats voorzieningen, aldus Berry.

Urban Interest is op dit moment aan het onderzoeken of er meerdere mogelijkheden zijn om appartementen toe te voegen aan de rest van de straat. Niet alleen vanwege de leegstand maar ook om een impuls te geven aan het ‘’Royal Shopping District’’ van Den Haag. De voortgang van ‘’Project Hoogstraat 34’’ zal worden uitgebracht in een videoverslag waarbij kijkers worden meegenomen in een drieluik. De laatste film zal waarschijnlijk, net als de appartementen, worden uitgebracht in November 2023.