Transformatie van Almelo centrum naar compacte binnenstad ronden wij na 15 jaar succesvol af

8 november 2021

Almelo centrum ademt tegenwoordig kleinschalige eigenheid. Met de verhuur van vrijwel de laatste beschikbare meters aan lokale ondernemer Sharella Remmerts van kinderkledingwinkel Eigenwijz!, kijken wij terug op een van de meest intensieve, langlopende en succesvolle gebiedsontwikkelingen uit de geschiedenis. Al ruim 15 jaar is Urban Interest betrokken bij het centrum van Almelo. Waar het gebied ooit te ruim in haar jas zat en onvoldoende aantrekkingskracht had op bezoekers uit de regio, vormt het centrum nu een compacte binnenstad met een eigen identiteit. Bestaande uit een goede mix van wonen, werken en recreëren en een winkelaanbod dat kleinschalige eigenheid borgt. Aangevuld met grote retailers voor continuïteit in de toestroom van winkelbezoekers.

De ontwikkeling in feiten & cijfers

Niets is uit de weggegaan om Almelo centrum te transformeren. Grote winkelpanden zoals het voormalige V&D gebouw en het snooker- en poolcentrum zijn getransformeerd tot wooncomplexen. Met als toepasselijke namen Het Warenhuis (30 appartementen) en Het Pakhuis (16 appartementen). Urban heeft er bewust gekozen om grote vloeroppervlakten te onttrekken als winkelbestemming en er woonfuncties voor in de plaats te brengen, aangevuld met dienstverlenende ondernemingen. Met als resultaat veel meer balans tussen vraag en aanbod in de grote ‘traditionele’ winkelstraten. Op locaties waar juist meer winkelaanbod past hebben wij ruim 4.000 vierkante meter winkels gerealiseerd met wederom ook hier 42 nieuwbouwappartementen voor een goede afwisseling. Deze sluiten aan op het vergrote parkeerdek, het centrumplein en de gerenoveerde winkelpassage De Galerij van ruim 15.000 vierkante meter.

Samenwerking

Participatie van betrokken partijen en de gemeente waren alom bij de Almelose gebiedsontwikkeling. De revitalisatie is volledig omarmt en er was een duidelijk gemeenschappelijk gedachtengoed. De katalysator van de binnenstad, het havengebied zuid, is geheel door de gemeente Almelo uitgevoerd en kon worden gerealiseerd door intensieve samenwerking met Urban Interest. Zo hebben wij voorafgaand aan de werkzaamheden aan de haven, de transformatie van Het Warenhuis en het Pakhuis afgerond waardoor ruimte kwam voor een waterboulevard in aanloop naar diezelfde haven. Een plek waar inmiddels gezellige winkels en horecagelegenheden zijn gevestigd zoals een echte boulevard betaamt. De aangesloten haven is inmiddels uitgebloeid tot een centraal middelpunt van de binnenstad en heeft grote aantrekkingskracht op bezoekers aan het gebied. In zijn totaliteit is Almelo centrum na 15 jaar weer the place to be en telt mee als een compacte en gezellige winkelstad in de Twentse regio.