Terug naar overzicht

Over Karnemelkstraat – Breda

Korte beschrijving

De Karnemelkstraat ligt midden in het centrum van Breda. De straat vormt een belangrijke verbinding van de Oostflank en de Markendaalseweg en vindt daarmee aansluiting bij lopende gebieds-ontwikkelingen in de stad. Gezien de bijzondere locatie in de binnenstad van Breda hebben we de kans gezien de kwaliteiten van het gebied te versterken door de bovenste verdiepingen, voorheen in gebruik als kantoorruimte, te transformeren naar appartementen en daarmee gelijk de gevel en de uitstraling van het gebouw te vernieuwen. Voor deze transformatie is het bestemmingsplan gewijzigd. Door de toevoeging van wonen boven de winkels creëer je, ook na sluitingstijd van de winkels, levendigheid in het gebied.

 

Het centrum van Breda kent een grote woonbehoefte voor kleinere wooneenheden voor zogenoemde ‘young urban professionals’. De moderne, compacte appartementen aan de Karnemelkstraat geven antwoord op de groeiende behoefte aan huurwoningen in de stad. Van de 46 appartementen vallen er 19 in het sociale huursegment en 27 in het middel dure huursegment.

Locatie
Breda, Karnemelkstraat
Bestemming
Woningen
Status
Opgeleverd eind 2022
Oppervlakte
Gemiddelde grootte appartementen 40 m2 BVO
Architect
Urban Climate Architects
Bijzonderheden

Door de breedte van het pand is het mogelijk aan weerszijde van de gangzone woningen te positioneren welke aan een transparante voor- en achtergevel zijn gelegen. Doordat de 4e verdieping in iets verspringt is deze verdieping uitgebreid in ons ontwerp waardoor we meer appartementen hebben gerealiseerd voorzien van ruime dakterrassen. De woningen op de tussen verdiepingen zijn voorzien van grote te open ramen om het buitengevoel naar binnen te brengen. Verder is er een gemeenschappelijk dakterras aangelegd.

 

Kenmerken;

– 46 appartementen gerealiseerd van gemiddeld ca. 40 m²

– Appartementen voorzien van vloerverwarming, keuken en ventilatie met warmteterugwinning.

– Gevelisolatie vervangen, kozijnen en beglazing vervangen, daken voorzien van extra isolatie.

– Verwarming gasloos d.m.v. een nieuw collectief warmtepompsysteem.

– Daken zijn voorzien van zonnepanelen die stroom aan individuele appartementen terug leveren.

– Woningen scoren hierdoor tussen energielabel A+ en A+++

– Gemeenschappelijk dakterras

– Gezamenlijke fietsenstalling in kelder

– Afzonderlijke buitenberging kelder